Vil du vite mer om rengjøring? Det er mange renholdsbedrifter å velge mellom og det gir rom for å skreddersy hjemmevasken slik du vil ha den. I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om rengjøring, derunder vaskehjelper, priser, tjenester, hvordan du oppdager useriøse renholdsvirksomheter og mye mer. Vil du finne ut hvordan du finner en god og seriøs renholder? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
Hva innebærer egentlig en grundig rengjøring? Helsedirektoratet definerer renhold som “summen av de oppgavene som må utføres for å holde et område rent”. Tørking av støv og jevnlig rengjøring av hjemmet forbedrer luftkvaliteten i rommet, og forebygger smitte og sykdom. For noen kan det bli litt strevsomt å opprettholde en god renholdsstandard i boligen, og for disse er det gunstig å få litt hjelp. Har du dårlig med tid eller helst vil bruke tiden din på noe annet enn å vaske, er vaskehjelp et godt alternativ.
Renholdere kan komme hjem til deg jevnlig eller kanskje for en engangsvask; du kan for eksempel inngå en avtale om ukentlig vask eller hyre inn en renholder til vårrengjøringen. Det er opp til deg. Det er mange ulike vasketjenester du kan velge mellom for ulike behov, og det er mange aktører å velge mellom. Akkurat hva som er inkludert i en fast vask, varierer, og det lønner seg å være påpasselig på om en aktør tilbyr de tjenestene du ønsker, eller om du må benytte deg av tilleggstjenester til ekstra kostnad. Det er imidlertid stort potensiale for å skreddersy renholdstjenesten akkurat slik du vil. Er du opptatt av å vaske hjemmet ditt på en spesiell måte, er det god mulighet for at renholderen din vil irettesette seg etter dine spesifikasjoner og ønsker. Det er store variasjoner når det kommer til boliger og vaskebehov, og de fleste virksomheter tar hensyn til dette.
Renholdsbransjen er for øvrig en som er preget av mye svart arbeid. Det er lav terskel for å opprette en renholdsvirksomhet: Det er lave kompetansekrav å forholde seg til og kontroll av aktører fra myndighetenes side har vært mangelfull. Dette er imidlertid i ferd med å forandre seg, og det settes strengere krav til renholdsbedrifter i dag enn det gjorde for noen år siden. Man skal likevel være forsiktig når man ser på aktører og passe på å sjekke opp om de er lovlige. Når man benytter renholdsvirksomheter, er det lovpålagt å forsikre seg om dette. I denne guiden får du en oppskrift på hvordan du finner den beste aktøren for deg, som er lovlig og seriøs.
Pris for vask avhenger av mange faktorer i tillegg til at det er en del prisvariasjoner blant ulike bedrifter. Blant faktorene som påvirker pris er kvadratmeter klart den største. Har du en mindre leilighet på 30 kvadratmeter, er dette klart billigere enn et hus med flere etasjer. Generelt sett koster en bolig på rundt 50 kvadratmeter ca. 1.000 kroner for en standardvask som tar to til tre timer. Dette gjelder da standardtilbudet for fast vask og inkluderer ikke eventuelle tilleggstjenester man potensielt benytter seg av. Den beste, og eneste, måten for å få en nøyaktig pris er å kontakte et vaskefirma og få tilbud fra dem etter du har oppgitt dine behov og spesifikasjoner, helst etter renholder har vært på befaring i hjemmet.
Før du gjør dette, er det greit å få oversikt over de faktorene som kan påvirke pris og vurdere hvilke gjelder for deg.
Aktuelle prisfaktorer er:
Hvilke av disse som har effekt på prisen, vil variere. Noen vaskebyrå vil for eksempel ikke ta ekstra betalt for reiseveien, mens andre starter klokka fra de drar, og kan også kreve ekstra hvis det er mangel på parkering. Det er med andre ord viktig å sjekke akkurat hva et vaskebyrå tilbyr og hva de tar penger for.
En annen prisfaktor å merke seg er hvorvidt renholdsvirksomheten stiller med utstyr selv. Noen stiller med absolutt alt av utstyr selv, noen tar med mesteparten av utstyr, men trenger kanskje å låne en støvsuger eller mopp. Andre igjen ber kanskje om at du stiller med alt av kluter, svamper, mopper og vaskemiddel, med mindre du vil betale ekstra for at de tar med utstyr. Dette varierer veldig, og er en annen ting man må undersøke når man velger renholder.
Det er mulig å finne renholdere som ber om så lite som 100 kroner per time, særlig hvis man benytter anbudssider. Når prisene blir så lave, kan man som regel være sikre på at aktøren ikke arbeider lovlig, men driver med svart arbeid. Minstelønnen for renholdere er 196,04 kr, noe som betyr at 100 kroner timen tilsvarer nesten halvparten av lovpålagt lønnsstandard. Det finnes også lovlige aktører som klarer å tilby vasketjenester for under 300 kroner timen, men selv om disse er lovlige betyr ikke dette at de er gode. Er du uheldig kan du ende opp med mangelfull vask, kanskje til og med feil vask, noe som kan ødelegge gulv og møbler.
Hvis du finner merkelig lave priser hos en aktør, lønner det seg også å se på akkurat hva prisen inneholder. Er moms inkludert? Kommer reisekostnad og medbragt utstyr i tillegg? Det kan godt være at en lav pris viser seg å ikke være så lav likevel.
Hvis du finner overraskende lave priser, er tommelfingerregelen å være forsiktig og påpasselig. Gjør forarbeidet så du unngår en ubehagelig overraskelse senere.
Selv om vasketjenester kan variere mye, er det visse fellestrekk ved standardvasken som vaskebyrå tilbyr. Generelt sett rengjør renholderen alle overflater i alle rom i tillegg til å støvsuge.
Fast vask vil vanligvis se noenlunde slik ut:
Selv om disse vasketjenestene er gjennomgående hos de fleste, vil det være unntak. De aller fleste renholdsvirksomheter har foreslåtte tilleggstjenester samt er ofte fleksible hva angår spesifikke ønsker fra kunden. Tilleggstjenester, særlig de som er klart definert som tilleggstjenester av virksomheten, vil som oftest medføre en høyere kostnad.
Tilleggstjenestene du som regel kan velge mellom, er blant annet:
I tillegg til tilleggstjenester kan du som sagt komme med egne ønsker og spesifikasjoner. Hør med vaskehjelp hva de kan og ikke kan inkludere i vasken. Den generelle faste vasken skal være nok til å sette en god standard for hygiene i boligen ved å fjerne støv og vaske over overflater. Her kan du også presisere hvordan du vil det skal vaskes. Renholdere bruker i stor grad mikrofiberklut og vann der de kan, og kjemikalier ved behov. Dette er en mer miljøvennlig vaskemetode og begrenser utsettelse for kjemikalier som kan ha negativ innvirkning på enkelte, eksempelvis allergikere eller astmatikere. Hvis du ønsker at de skal bruke et sterkere middel for desinfisering, er dette noe du kan foreslå.
Det er ikke så vanlig å ha renholderen på besøk noe særlig oftere enn én gang i uka. En kjapp overflatevask og oppvask er noe man burde gjøre daglig for optimalt renhold. Gulvvask og støvtørk er det mindre umiddelbart behov for og kan fint overlates til den ukentlige vasken. En liten innsats kombinert med litt vaskehjelp gjør at du får et sunt, rent og pent hjem.
Fast vask er ikke den eneste renholdstjenesten man kan benytte seg av. De fleste vaskebyrå har en del tjenester å velge mellom og det burde ikke være for vanskelig å finne en vasketjeneste for ditt behov. Kanskje har du hørt om flyttevask eller husvask? Dette er tjenester som tilbyr en spesifikk vask skreddersydd for et spesifikt behov. Hvis du skal flytte, er flyttevask en tjeneste som ferdigstiller boligen din for overtakelse. Trenger ytterveggene dine en skrubb? Husvask, eller fasadevask, er en tjeneste som går ut på å vaske veggene dine slik at de ser rene og pene ut, men også slik at de varer og beskyttes mot fukt- og råteskader.
Du kan også skaffe renholder noen få ganger i året for spesielle anledninger. Vasketjenester er imidlertid spesielt etterspurt rundt høytider og man burde i så fall bestille tjenesten i god tid.
Dette er noen av de andre vasketjenestene du kan finne:
Når du benytter deg av en hvilken som helst vasketjeneste, kan innholdet variere akkurat som ved fast vask. Ulike aktører vil inkludere ulike vasketjenester i pakketilbudet - for eksempel kan flyttevask inkludere innvendig vask av hvitevarer hos noen, mens det er en tilleggstjeneste hos andre. Ved flyttevask er det særlig viktig at vasken er fullstendig ettersom dette er et lovfestet krav ved salg av bolig. Da er det viktig at man har full oversikt over det som ikke er inkludert i tjenesten.
I tillegg til dette finnes det egne tjenester for bedrifter som eksempelvis kontorvask og byggvask. Fasadevask vil også mest sannsynlig være mer omfattende for en bedrift enn for en privatkunde, og kan fort kreve kran.
Renholdsbransjen er som sagt en bransje som er særlig preget av utbredt svart arbeid. Man må derfor være forsiktig når man velger aktører og ikke la seg forføre av lave priser. Uvanlig lave priser signaliserer at det er ugler i mosen og burde utløse noen varselbjeller når du kommer over dem. Selv om lave priser er et karakteristisk tegn på svart arbeid, kan det også til tider være vrient å oppdage useriøse aktører. Det er likevel din plikt å forsikre deg om at de er lovlige før du betaler for tjenesten - det er lovpålagt å verifisere at en aktør er lovlig og det er forbudt å benytte svart arbeidskraft. Lar du deg lokke av lav pris og ser en annen vei når du velger renholder, bryter du altså loven. I tillegg til dette understøtter du svart arbeid som vanligvis medfører dårlige arbeidsforhold.
Det kan fremstå som at det ikke er så farlig å bruke svart arbeid for renhold - kanskje naboen din gjør det og har sluppet unna til nå? Det lønner seg likevel å huske på konsekvensene om det går galt. Ikke bare kan du få bot, men du utsetter også hjemmet ditt for betydelig risiko. Samtidig som det er mer sannsynlig at for eksempel renholderen ødelegger parkettgulvet ved å bruke for mye vann, har du heller ingen å vende deg til hvis det skjer. Du har brutt loven og kan ikke søke hjelp uten å avsløre dette, og utsette deg selv for straffen det medfører. Husk også på at når du skaffer deg en renholder, er dette en person som vil ha tilgang til boligen din mens du er borte. Å slippe en uregulert arbeider, som du vet lite om, inn i eget hjem kan gå galt.
Så, hvordan unngår du å kjøpe svart arbeid? Heldigvis er det en del verktøy du kan benytte deg av for å sjekke opp aktører og anbefalte steg du kan ta. Forbrukerrådet, Arbeidstilsynet og lignende foretak står klare for å hjelpe.
Det første du bør gjøre når du vurderer en aktør, er å søke dem opp i Arbeidstilsynets renholdsregister. De må være godkjent her for at du skal kunne lovlig kjøpe tjenester av dem. Dersom du oppdager at de ikke er godkjent etter du alt har betalt dem, kan du be dem søke om godkjenning. Nekter de, eller hvis de ikke får godkjenningen, anbefaler Arbeidstilsynet at du avslutter kontrakten med dem.
Videre kan du sjekke opp opplysninger om forholdene til virksomheten i Brønnøysundregistrene, Merk at selv om de er registrert her betyr ikke det at de er en godkjent renholdsbedrift. Det gjelder kun de som står oppført som godkjent i renholdsregisteret til Arbeidstilsynet. Det er likevel mye nyttig informasjon å finne i Brønnøysundregistrene.
Handlehvitt.no er en annen nettside som har mye nyttig informasjon, og som er skreddersydd for å hjelpe deg som forbruker med hvordan å unngå svart arbeid. De har blant annet en oppskrift på hvordan du gjør en bakgrunnssjekk av renholdsvirksomheter. Denne guiden forteller deg akkurat hva du skal se etter når du undersøker en virksomhet. Nettsiden er resultatet av et samarbeid mellom KS (Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon), LO (Landsorganisasjonen), NHO (Næringslivets hovedorganisasjon), Unio (Hovedorganisasjonen for Universitet- og høyskoleutdannede, YS (Yrkesorganisasjonenes sentralforbund) og Skatteetaten. Det er med andre ord en kilde som har god innsikt i tematikken.
Nå som du har lært hvordan å luke ut de ulovlige virksomhetene, skal du få lære hvordan du får best mulig avtale for deg og din bolig. Forbrukerrådet anbefaler at du får tilbud fra flere vaskebyrå. Dette setter deg i god posisjon for å sammenligne priser og tjenester, og slik velge den beste aktøren og avtalen for deg. For å få en nøyaktig pris burde du gi mest mulig presis informasjon.
Videre er det anbefalt at renholderen kommer på befaring til hjemmet ditt før du skriver under på en kontrakt. Mens renholder er på befaring, kan du komme med spesifikasjoner og forklare hvordan du ønsker at vasken skal utføres. Det er viktig å få dette gjort før avtalen inngås slik at du kan få eventuelle spesifikasjoner kontraktfestet. Bli også enig om pris før du signerer slik at det ikke blir noen overraskelser senere. Pass på å sjekke at alt, også eventuelle tilleggstjenester, spesifikasjoner og moms, er inkludert i prisen. Hvis dette rådet kommer litt sent for deg og du alt har signert basert på et prisanslag, skal du vite at prisen ikke kan være mer enn 15 % høyere enn prisanslaget.
Du kan også helt lovlig hyre inn en privatperson til å gjøre vaskejobben for deg. Dette er også skattefritt forutsatt at du inngår arbeidsforholdet som privatperson og at du ikke betaler vedkommende mer enn 6.000 kroner i året. Du kan også bruke flere privatpersoner og betale de opp til 6.000 kroner per person per år. Merk imidlertid at vedkommende ikke kan utføre renholdsarbeid for flere; da blir de fort å betrakte som en virksomhet og ikke en privatperson.
Dersom du betaler en privatperson mer enn 6.000 kr, må du betale forskuddsskatt direkte til skatteoppkrever og levere en A04-melding. Overskrider årlig betaling 60.000 kr, må du også betale arbeidsgiveravgift.
Etter du har anskaffet renholder gjenstår det kun å sørge for at renholder har tilgang til hjemmet og at det er noenlunde ryddig. Noen vaskebyrå tilbyr rydding som del av standardvasken, men de fleste etterspør at det er litt ryddig før de kommer slik av selve vasken går mest mulig effektivt. Hvorvidt du er hjemme eller ei under vasken, er som regel opp til deg. Synes du det er ubehagelig å ha en fremmed alene i hjemmet, kan du helt fint være der mens det vaskes. Hvis ikke, er det bare å sørge for at renholder kommer seg inn ved å legge ut en nøkkel på et trygt sted. Har du digital lås, slipper du dette. De fleste bedrifter sender samme renholder hver gang så langt det lar seg gjøre.
Bruk av renholder er ikke forbeholdt noen - det er en tjeneste man kan benytte seg av ved behov eller ved ønske om det. Barnefamilier blir ofte foreslått som de som tar størst nytte av renholder ettersom tiden blir knapp med barn og jobb. Likevel er det faktisk godt voksne par uten barn som er de som bruker renholdere mest. Det handler altså ikke nødvendigvis om hva man har tid til, men mer om hva man vil bruke tiden sin på. Generell rengjøring er noe de fleste klarer fint selv, men noe som man kan være villig til å betale for å slippe. Renholder er også svært gunstig for de som finner det vanskelig å rengjøre hjemmet sitt selv. I tider med mye sykdom og smitte er det også gunstig å sørge for regelmessig vask og en viss hygienestandard i hjemmet.
Det er andre tilfeller hvor det er mer ønskelig med profesjonell kompetanse, selv om man teknisk sett kan gjøre jobben selv. Et eksempel er flyttevask - du kan mest sannsynlig gjøre jobben helt fint selv, men en renholdsvirksomhet vet akkurat hvordan å gjøre vasken slik at den godkjennes ved overtakelse. Her er det mer på spill enn hverdagskomforten ettersom kjøper kan tilbakeholde betaling om vedkommende ikke godkjenner flyttevasken. Et annet eksempel er takvask. Ja, du kan ta frem stigen og klatre opp, og gjøre det selv. Samtidig innebærer takvask en betydelig sikkerhetsrisiko ved å ferdes på tak, og det kan da være lurt å hyre inn noen som har fått opplæring i ferdes trygt på tak og som har sikkerhetsutstyr tilgjengelig.
Flere renholdsbedrifter tilbyr fornøydgaranti, noe som innebærer at de kommer og retter opp i mangler hvis de skulle forekomme. Dersom noe mot formodning skulle bli ødelagt av renholder under vask, er det gunstig om renholdsbedriften også har forsikring som dekker dette. De fleste lovlige aktører har heldigvis dette. Ulykkesforsikring finner du imidlertid ganske sikkert ikke hos ulovlige aktører, som også har høyere sannsynlighet for å gjøre skade under vasken.
Når du vasker kan det være greit å huske på at det er forskjell på rengjøring og desinfisering. Desinfisering innebærer å eliminere organismer, mens rengjøring handler om å rengjøre en overflate - fjerne det som er skittent. Dersom du desinfiserer for eksempel hendene dine før du har rengjort de, og de er tydelig skitne, har dette liten effekt. Har du til hensikt å desinfisere en overflate, uansett om det er hendene dine eller kjøkkenbenken, husk at den må rengjøres først. Desinfisering er et alternativ til vask når man raskt vil bli kvitt organismer fra overflater, ikke en erstatning for rengjøring av en synlig skitten overflate.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
Sammenlign tilbud fra opp til 5 vaskefirma, helt gratis og uforpliktende.
Rengjøring på den smarte måten